24 Kasım 2004

Firefox'a övgü

Internet Explorer yerine Firefox kullanmak için dört güçlü neden:

  • Emniyet: kötü niyetli (ActiveX ve benzeri) sayfaları engelliyor
  • Tab: yeni sayfaları aynı penceredeki tab bölmelerinde açıyor
  • Sayfada arama: tuşlara bastıkça metindeki yerini buluyor
  • Web'de arama: Google, Wiki, A9 gibi sitelere hızlı erişim

Firefox Ekranında Gmail Hesabı

Gmail'e Firefox ile girince bu örnek ekran görünüyor. Resim üzerinde shift ile tıklarsanız resim ayrı bir pencerede açılır, aşağıdakileri okurken işe yarıyabilir.

Menü çubuğunda pek bir fark yok. Ama menünün altındaki iki çubuk (toolbar) epey farklı. Birincide adresin yanında webde-ara kutusu var. Ctrl-K ile kutuya gidip Google, Wiki, Yahoo gibi sitelere arama mesajı gönderebilirsiniz. Resimde A9 görünüyor. İkincisi daha ilginç: IE'de Links (Bağlantılarım) adıyla bilinen bu çubuğa en çok gittiğiniz yerleri tek tek ya da klasör içinde koyabilirsiniz. Bu çubuk benim en sık kullandığım menü oldu.

Çubukların altında Tablar var, o anda açık sayfaları gösteriyor. Ctrl-1, Ctrl-2, vb ile bunlar arasında geçiş yapılıyor. Resimde aktif olan sayfa Gmail, 12 Kasım'da yolladığım bayram tebriğine gelen ilk10 cevabı gösteriyor. (Gmail ayrı bir konu olacak!)

Bağlantıları gösteren ikinci çubuktaki radar işaretleri de "Live Bookmarks" denen başka bir üstünlük. İlgili sitelerde yeni bir sayfa eklendiğinde, bu menüler değişikliği hemen gösteriyor.

Hiç mi eksikliği yok? Olmaz mı...
* Türkçe sürümü yok, ama her dilden sayfaları gösteriyor
* Google Desktop ile (henüz) uyumlu değil
* Microsoft desteği yok :-)

Get Firefox!