6 Kasım 2004

Önce IBM vardı

Google'ın piyasa değeri 52 milyar dolar olmuş.

Bunu yakın tarih bilgimiz ile birleştirelim:

1. Önce IBM vardı. 1950'lerden başlayan, neredeyse 40 yıllık rakipsiz liderlik. Benim mezun olduğum yıllarda IBM'in cirosu, bütün IT sektörünün yarısından fazla idi. "Sizin IBM'iniz ne marka?" derlerdi, IBM bilgisayar (o zamanki adı ile elektronik beyin) kavramı ile özdeş idi.

2. Bugün Microsoft var. Işin en ilginç yönü, MS ve IBM hiçbir zaman rakip olmadılar. IBM'i küçülten, PC alanındaki kıyasıya rekabet değil mi? Econ 101 dersinde "tam rekabet piyasasında uzun vadede kâr sıfırdır" diye öğrenmiştik. Bu kuralın sonucu olarak bugün donanım çok ucuz, kimse PC satmaktan para kazanmıyor. Aynı şekilde, Open Software akımının yazılım piyasasını sıfırlayacağını düşünebiliriz.

3. Yarın XYZ olacak. 20 sene önce olanlara benzetirsek, XYZ donanım ya da yazılımdan para kazanmıyacak, böylece MS'a rakip de olmıyacak. Google = XYZ? Bilmiyoruz. 1985'de Apple MS'dan çok daha iyi ürün geliştiriyordu ve daha büyük pazar payı vardı.

4. Bu üç firmanın sattıklarına bir bakalım:

IBM: mainframe, 1 milyon dolar (1980'lere kadar)

MS: yazılım, 100 dolar

Google: reklam, 5 sent

Çok sayıda insanın reklamları tıklamasına dayalı bir iş kolu nasıl bu kadar para kazanır? Üstelik şimdiye kadar çok başarılı...

__MAE