Gergin bir toplantının ardından
İKEV'in geçmiş üç başkanına yazdığım açık mektup. Ana sayfadan erişilmez, Google aramalarında görülmez. Ancak bu linki bilenler açabilir.
M Akif Eğler, 6 Nisan 2025
==========================
Sayın Suat Sözer,
Sayın Suat Yıldırım,
Sayın İhsan Duru,
Bugün yapılan kurucular toplantısında, konuyu çok az bilen bir üye olarak aklıma gelen birkaç düşünceyi yazıya döktüm. Vakfımıza yaptığınız hizmetler her türlü takdirin ötesindedir, bu nedenle öncelikle sizlerle paylaşmak istedim.
Vakfın önünde üç önemli mesele var:
- Kaybedilen bir hukuk davası
- Vergi muafiyeti sağlanması
- Binanın kullanım hakkı
Toplantıda dile getirilen en kötü senaryo: Vakfa bir kayyum atanması ve bina dahil bütün varlıkların devlet eliyle yönetilmesi. Önyargılardan uzak bir değerlendirme, bu senaryoyu ihtimal dışı göremiyor!
Başka bir ihtimal, davayı kazanan M Başar yönetiminin mahkeme kararı ile Vakfa hakim olması. Bu durumda, vergi muafiyeti elde etmenin pek mümkün olmadığını görüyorum. Binanın kullanım hakkı için de bir hamle yapılmazsa, 5-6 yıl içinde Vakfımız bütün varlığını kaybedebilir.
![]() |
Dava sonuçlanmış, uzlaşmaktan başka yol var mı? |
Bugün yapılan toplantıda Divana iki soru yöneltmiştim, ikisine de doyurucu cevaplar alamadım. Küçük bir araştırma ile ulaştığım sonuçlar:
1. Bu toplantı geçerli mi? Hayır değil! Mahkeme kararı tebliğ edilince yeni bir yönetim gelecek ve son 4 yılda yapılan bütün toplantılar (bu da dahil) hükümsüz olacak. Böyle bir karar yokmuş gibi davranılmasını hayretle karşıladım.
2. Yerel vakıflardan muafiyet elde eden var mı? Evet, hem de çok sayıda var. Mesela KONYA EĞİTİM KÜLTÜR VE SAĞLIK VAKFI. Güncel listeyi görmek için bu linki tıklayın. Lakin, Maliyenin kontrolündeki bu listeye girmek hiç kolay değil, sebebini aşağıda kısaca anlattım.
3. Düşünmemiz gereken ek bir soru: Binanın kullanım hakkını uzatmak için seçilen zor strateji (vergi muafiyeti sağlanması) acaba en iyisi mi? Konuyu bilmiyorum ama toplantıdaki sunumdan olumlu bir cevap çıkaramadım.
![]() |
6 Nisan Kurucular Kurulu Katılım çok zayıf görünüyor |
[Mektubun muhatabı üç başkan özel cevaplarını iletti, kısaltarak ekliyorum]
[10:59, 7/4/2025] İhsan Duru:
Evet bu toplanti gecerlidir. 11.2021 ve 04.2023 genel kurullari ile alakali yokluk ve iptal davalari acilmistir ... istinaf sonucu gorulen mahkeme 2021 genel kurulu ile alakali cagri metninde yeterli imza olmamasi ve cagrinin Vakif Senedine gore yapilmamasi sebebi ile yokluguna karar vermistir. Kesinlesmis ya da hukumsuz bir durum hukuken yoktur.
İhsan Bey Kardeşim, yönetim görevini tekrar kabul etmenizi saygı ile karşılıyorum ama işin nereye gittiğini görmüyor musunuz? Kurucular kurulu bu kadarcık mıydı, insanlar neden toplantılara gelmiyor? Acil ve usulüne uygun olarak olağanüstü bir kurul toplayıp yeni bir yönetim kurulu seçmekten başka yol göremiyorum. Mümkünse, önceden uzlaşarak tek listeyle seçim yapılmalı diye düşünüyorum. Bugün bu yapılabilirdi, bir fırsatı kaçırdık, zaman kaybettik.
[10:59, 7/4/2025] İhsan Duru:
Davayi kazandiginda mahkeme yonetimi Mehmet Basar'a birakacak bilgisi tamamen bir algi calismasidir. 2023 genel kurulunun gerekceli karari gelmedi. Bu karara bakildiginda da yonetimin Basar'a iadesi diye bir karar yok. Olmaz da. Vakiflarin sahibi mutevelli heyetidir. Davanin kayip olmasi durumunda mutevelli heyeti olaganustu cagirilir ve yeni yonetimi belirler.
Olagan veya olaganustu toplanti yukarida belirttigim sebeplerle ayni hukumdedir. Fakat genel olarak olaganustu toplanti talebi var. İnsallah buna gore cagriyi yapip calismayi surdurecegiz. Tek liste olmasini ben de istiyorum fakat bu surecte yer alan isimlerin yer almadigi bir liste olmali.
Kurucularimiz yaklasik 2010 dan bu yana toplantilara katilim gostermedi. 6 kurucu ile genel kurul yapildi. 4 senedir katilim saglamak icin ciddi gayret gosterdik. Olaganustu kurulda katilim icin sizin de katkiniz kiymetlidir.
==========================
Avukat Suat Bey, toplantı öncesinde, sırasında ve sonrasında kullandığınız tahkir edici dil size hiç yakışmadı. Birleştirici olacaksak önce dilimize hakim olalım, birilerinin yanlışlarını göstererek, haklı ya da haksız itham ederek hiçbir yere varamayız, Vakfın önündeki tehlikeyi benden iyi biliyorsunuz.
[10:04, 7/4/2025] Suat Yıldırım:
Yazınızın genelde olumlu olduğunu düşünüyorum. Kamu yararına vakıf konusunda araştırmalarınız doğru, ben de bu çerçevede düşünüyorum, vakfımızın geliri ve birikimleri arkadaşların öngördüğü kamu hizmetlerini yapmaya yürütmeye yeterli değil, Vakfın elindeki birikimler bu yönde harcanırsa Vakıf zora girecektir.Benimle ilgili "tahkir edici" değerlendirmenizi aşırı buldum. 10 yıl bu ve daha yazılı olmayan hataların bir çoğu düzeltildi ve ifşa edilmedi, Vakıf bu hatalar yüzünden 2 defa mühürlendi. Vakıf zarar görmesin diye bunları kamuya açıklamadık genel kurullarda konuşmadık.
==========================
Sevgili Suat Ağabey, bu vakfın kurucuları, yaptıklarınızı takdir etmiş ve size "Onursal Başkan" demiş, bundan ötesi var mı? Yönetimden uzak bir danışmanlık sizin için daha iyi olmaz mıydı? Sadece iş yapanların eleştirildiği bir dünyada yaşıyoruz. Eleştirilere tahammülünüz yoksa keşke bu toplantıya katılmasaydınız. Yine de sizi "Suat Başkan" olarak hatırlardık.
[16:16, 7/4/2025] Suat Sözer:
... sizin dediklerinize katılıyorum, haklısınız başka bir çözüm yok, istinafdan döndükten sonra vakfın nasıl dönmesi gerekiyor nasıl gitmesi gerekiyorsa o şekilde hareket edilecektir inşallah, vakfımız için de hayırlı olacaktır, uyarılarınız için çok teşekkür ederim.Bu iddialar ile ilgili bir komisyon kurulmasını ve araştırma yapılmasını istiyorum, çünkü çok üzüldüm. Dün gelmem gerekirdi çünkü üyelerin çoğunu ben davet etmiştim ama öfkeme yenik düştüm özür diliyorum.
==========================
Vergi muafiyetini sağlanmak neden zor?
Maliyenin ilgili sayfasında sayılan şu şartlar bence biraz şüpheli:
Faaliyetlerimiz hakikaten bu düzeyde mi?
• Belli bir yöreye hizmeti amaç edinmemesi
Vakfın adındaki il ismi sorun mu?
Hayır, bunu aşan en az 10 vakıf var
• Yıllık gelirin asgari ölçüler üzerinde olması
8.5 milyon TL (340 bin USD) gelir yeterli mi?
• Elde ettiği brüt gelirin en az üçte ikisinin vakfın amaçlarına harcanacağının vakıf resmi senedinde yazılı olması
Resmi senedimizde böyle bir madde var mı?
[10:59, 7/4/2025] İhsan Duru:
Bu konuya sahsi olarak cevap verecegim. Farkli gorusler olabilir. Bence vakif ogrencilere burs vermek, daha cok cocuga erisip daha cok cocugu okutmak uzerine kurulmalidir. Enerjimizi bu yonde harcamaliyiz. Eger kurulan binayi kurtaralim, para biriktirelim dersek, bu ciddi bir birikim gerektirir. Vakfimizin icinde bukundugu kargasadan oturu bu birikimi olusturmak kolay olmayacaktir. Onun yerine vergi muafiyetine calisip, daha cok cocuga ulasip vakfimizin misyonuna gore hareket etmeliyiz. Basaramazsak okuttugumuz cocuklar bizim en buyuk kazancimizdir. Kaybettigimiz bina olur. Vakif olarak binamiz olmasa da cocuk okutabiliriz.
Vakfin geliri yeterli mi?
Toplantida Ekrem Beyin de aktardigi gibi asgari gelirin uzerinde kira gelirimiz var.
Vakif senedinde gerekli maddeler var mi?
Evet yeni senette var. Bu hususta daha detayli bilgi verebiliriz.
Kamu hizmeti etkisi?
Burada gelirimizin 2/3 unu belirli alanlarda harcasigimizda kanunen bu etki olusuyor. Bu harcamayi dengelemek adina pek cok calismanin alt yapisi hazirlandi. Karaman'da olusturulacak Akademi ile yapilacak harcamalarla bu etki olusacaktir.